Fiskumfossen

Opplev Nord-Europas lengste laksetrapp i Fiskumfossen.

Fiskumfossen er en foss i elva Namsen, og har et fossefall på 34,5 meter. Fossen er utbygd til kraftproduksjon i Nedre Fiskumfoss kraftverk, noe som fører til at det til tider er lite vann i selve fossen. Byggingen av det opprinnelige Nedre Fiskumfoss kraftverk startet i 1941, og i 1946 ble den første generatoren satt i drift. De to neste generatorene kom i 1950 og 1958.  Fra 1940-tallet til 2018 gjennomgikk kraftverket en rekke moderniseringer og oppgraderinger. Nye Nedre Fiskumfoss ble ferdigstilt i 2024 og nå leverer kraftverket ren, fornybar energi til 20 000 husstander.

Namsen er et av verdens beste vassdrag for atlantisk laks, og laksen og laksefisket har preget og formet dalføret. Allerede i 1976 ble det bygd fisketrapp forbi fossen i Nedre Fiskumfoss. Den gangen var denne den lengste i sitt slag, og i dag registreres flere tusen laks opp forbi fossen på vandring til sine gyteplasser. I forbindelse med byggingen av nytt kraftverk i Nedre Fiskumfoss i 2019-2024 er det laget en egen tunell for laksen, hvor den kan passere trygt ned fossen på tur til sjøs.

Området rundt kraftverket var ved begynnelsen av 1900-tallet et lite handelssted, og ved nærmeste gård var det meieri, butikk, gjestgiveri og postkontor. Fossen var et yndet sted for engelskmenn å komme til for å fiske. Fortsatt kan ruinene etter de gamle “engelskhusene” skimtes når man tar turer langs elva. Noen av “engelskhusene” finnes fortsatt i bygda Gartland som ligger midt mellom Grong og Harran.

Det er ikke mange steder i Norge hvor man har anledning til å stå så tett på en foss – både med og uten vann som i Fiskumfossen. Når fossen er fri for vann kan man studere det silkeglatte berget vannet har etterlatt seg, samt de spesielle bergformasjonene ved jettegrytene i bunnen av fossen.

Fiskumfossen natur- og kultursti er en flott tursti ved elva Namsen, der en av startpunktene er ved demningen til Fiskumfossen. Her kan man gå en kort tur, oppleve Namsen på nært hold og ta pause ved en av de mange benkene som står like ved stien.

Fiskumfossen