Fiskumfossen

Opplev Nord-Europas lengste laksetrapp i Fiskumfossen.

Fiskumfossen er en foss i elva Namsen, og har et fossefall på 34,5 meter. Fossen er utbygd til kraftproduksjon i Nedre Fiskumfoss kraftverk, noe som fører til at det til tider er lite vann i selve fossen. Området rundt var ved begynnelsen av 1900-tallet et lite handelssted, og ved nærmeste gård var det meieri, butikk, gjestegiveri og postkontor. Fossen var en yndet sted for engelskmenn å komme til for å fiske. Fortsatt kan ruinene etter de gamle «engelskhusene» skimtes når man tar turer langs elva. Noen av «engelskhusene» finnes fortsatt i bygda Gartland som ligger midt mellom Grong og Harran.

Det er ikke mange steder i Norge hvor man har anledning til å stå så tett på en foss – både med og uten vann som i Fiskumfossen. På en dag med virkelig mye vann, kan du oppleve mer enn 1 million liter vann pr sekund i fossen! Når fossen er fri for vann kan man studere det silkeglatte berget vannet har etterlatt seg, samt de spesielle bergformasjonene ved jettegrytene i bunnen av fossen.

Fiskumfoss har Nord-Europas laksetrapp, bygget delvis inni og utenfor fossen i fjellet. I toppen av laksetrappen finnes et laksestudio hvor man ser inn til laksen via en glassvegg. Her får man oppleve laksen på svært nært hold der du kan studere laksen mens den svømmer rett foran nesen på deg!

13647201_10156979654710391_908782029_o namsenakvariumbilde6

Like ved Fiskumfossen ligger Namsen laksakvarium. Her kan man spise en bedre laksemiddag med utsikt til fossen, samt få et innblikk i historien knyttet til Fiskumfoss, både når det gjelder fiske og kraftproduksjon. I akvariet kan man oppleve både stor og liten laks, samt en og annen sjøørret. I tillegg kan man oppleve den spesielle laksefisken Nams-blank som kun lever i ferskvann i det lille akvariet.

Fiskumfossen natur- og kultursti er en flott tursti ved elva Namsen, der en av startpunktene er ved demningen til Fiskumfossen. Her kan man gå en kort tur, oppleve Namsen på nært hold og ta pause ved en av de mange benkene som står like ved stien.