15 friske turer

15 friske turer for folkehelsa gir gode tips til både lette, middels og harde turer rundt om i Grong kommune. Det finnes en tur for alle.

Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og forebygger flere livsstilssykdommer. All bevegelse er positivt, og en tur i frisk luft gjør godt for kropp og sjel. Rundt om i Grong kommune har vi mange flotte turmuligheter, og det finnes ulike alternativer som vil passe den enkelte. Det anbefales minst 30 minutter fysisk aktivitet for voksne og 60 minutter for barn om dagen. 15 friske turer for folkehelsa gir gode tips til både lette, middels og harde turer. Det finnes en tur for alle uavhengig av alder, fysisk form og rådighet av tid. En tur i skog og mark kan være likeså godt for den mentale helsa som det gjør for den fysiske.

Brosjyren som er i lommeformat viser turene inntegnet på kart, vegbeskrivelse for å komme seg ut turutgangspunktet, samt en beskrivelse av selve turen. Hver enkelt tur er også avbildet. Brosjyren kan fås gratis hos Grong Fritid og på servicekontoret på kommunehuset. Den kan også lastes ned som en PDF-fil her. Nedenfor er en kort beskrivelse av hver enkelt tur.

1. De tre elver
Rundløype på 6,9 km, middels krevende med noen bratte bakker. Løypa går gjennom gamle slåttenger og beiteland. Det er laget flere rasteplasser med sittegrupper og benker langs løypa.

2. Ellingdalen
Tursti med en lengde på 2 km en veg. Tilrettelagt for HC-parkering og en gruset HC-sti på ca. 350 meter via en liter avstikker fra hovedstien frem til en grillhytte.

3. Fagerliklumpen
Fra Leksås er turen på 2,5 km en veg, mens fra Bergsmo er den 3,5 km en veg. En krevende tur med bratt terreng, myr og sterk kuppering. Flott utsikt fra toppen som er 477 moh.

4. Fiskumfossen natur- og kultursti

Fin kultursti på ca. 2 km en veg i lett terreng. Flere rasteplasser/gapahuker langs elva Namsen. Her får man oppleve Nedre Fiskumfoss med laksetrapp.

5. Garnåsen
Rundløype på 4 km. Om man ønsker kan man ta med avstikker til Brennmoen, en rundløype på 1,9 km. Området Brennmoen har et av de største gravfeltene i Namdalen med 45 registrerte gravhauger.

6. Konnovatnet
4 km en veg i middels lett terreng. Turmålet har en fin rasteplass med utsikt oppe på berget. Flott tur som er barnevennlig.

7. Kulturstien i Harran
Ca. 5 km rundløype som starter ved brua over Fiskumelva. På veien kan man ta seg en dukkert i Saghøla badeplass, før man går videre og spiser nisten på rasteplassen med skulptur av den vidgjetne skiløperen Lars Åsmulen.

8. Lurudalen
En tur på 8,5 km en veg. Vegen har rimelig god standard deler av ruta. Denne turen egner seg godt både for sykkel og til fots.

9. Pilegrimsleia Nordelen
Første etappe på 13,2 km går fra Gløshaug kirke på Gartland til Grong sentrum. Andre etappe er på 16,3 km går fra Grong sentrum til Heia gjestegård. Turen følger den nordligste delen av pilegrimsleia til Stiklestad-Nidaros. Etappen følger i store trekk den gamle riksvegen fra 1820-30 og går gjennom et område med mange forminner.

10. Rognsmoen natur og kultursti
Familievennlig tur med infoskilt om natur- og kulturminner. Rundløypa er på 2,3 km og har sittegrupper tilgjengelig underveis. Rognsmoen er et av de mest interessante forminneområdene i Namdalen. Når man følger stien går man deler av oldtidsvegen.

11. Røyrtjønna ved Fiskumelva
En fin tur på 2 km i lett terreng med noe myr. Gode fiskemuligheter, så husk fiskestang og fiskekort.

12. Spennmyra
Middels krevende rundløype på 7,3 km som man enten kan gjennomføre til fots eller på sykkel. Langs løypa er det plassert en del infotavler om dyreliv og kulturminner.

13. Storhusfjellet via Stortuva og Tømmeråssetra
En krevende rundtur på 12,8 km. Alternativt kan man gå en kortere rundløype på 8,8 km rundt Mediåsetra og Stortuva. På utsiktspunktet er det flott utsikt over blant annet Grong sentrum Geitfjellet og mot Overhalla kommune.

14. Vattatuva
Flott topptur på 2,5 km en veg og en stigning på ca. 275 høydemeter.. Relativt bratt sti hele vegen. Flott utsikt mot Harran og Heimdalshaugen (1159 moh).

15. Væremsfeltet
En lett tur som er tilpasset alle og enhver. 0,8 km en veg, samt en HC-løype på 0,7 km en veg. Lett og tørt terreng som er tilpasset små barneføtter. Sittegruppe ved gravfeltet og gapahuk ca. 200 meter sør for feltet.
Vi ønsker deg en god tur!