Namsens historie

Gjennom Namdalen renner elva Namsen. Elva har stolte tradisjoner og lang historie knyttet til seg.

Lakseparadiset Namsen strekker seg gjennom Grong kommune, 220 kilometer nord for Trondheim. Namsen betraktes av ivrige sportsfiskere som et lakseparadis av dimensjoner! Namsen rangeres som en av landets 3 beste lakseelver.

Namsen – elvenes dronning, flyter gjennom et idyllisk område. 65 km av elva er lakseførende, mens de øvre 80 km er ei meget god ørretelv. På våre vald møter du vill elv med store steiner og tøffe stryk, men også flate og rolige partier.
Fluefiske Fiskumfoss aug08 (2)

 

Historien
I likhet med de fleste europeiske elver, er retten til å utøve fiske i private hender. Elva tilhører grunneierne, som eier land langs breddene. Laksefisket i Namsen har alltid vært kjent som det beste i landet. Først ble laksefisket sett på som en stor mulighet til å skaffe mat, senere kom sportsfisket med mulighet for økonomisk avkastning. Dette skjedde etter at banebrytende engelske sportsfiskere oppdaget hvilken perle Namsen var. Den første engelske sportsfiskeren som fisket i Namsen i en lengre periode, var Mr. Bilton. Han kom til Harran og Grong-området første gang i 1837, og oppdaget vel et eldorado og kom derfor tilbake i 1839. Den påfølgende vinteren skrev han boka «Two Summers in Norway», hvor han detaljert beskrev fangst, området og hvordan en lettest med datidens kommunikasjonsmidler kunne komme seg til Namsen.En litt artig historie: Etter at han kom tilbake til England etter førstegangs besøk, sendte han en del penger til husverten han bodde hos. Formålet var å forbedre en del fasiliteter angående boforholdene. Dette var på gården Mediaa, akkurat der Hotell  Grong ligger i dag!De engelske sportsfiskerne ble på grunn av sin adelige herkomst, lokalt kalt for «lakselorder». «Lakselordene» bygde hus og eide også periodevis gårder og hadde egentlig kontroll over laksefisket i Namsen mer eller mindre i en periode på mer enn hundre år. Etter andre verdenskrig forsvant de sakte, men sikkert fra området.

De engelske sportsfiskerne ga elva et tilnavn som aldri vil forsvinne: «The Queen of the Rivers» – Elvenes Dronning! Dette på grunn av at Namsen var gavmild, hadde tidlig oppgang av stor laks og beskrevet som den mest pålitelige lakse-elva i Norge.

Mange store fangster kan nevnes, alle ville ta for stor plass. En imponerende fangst ble registrert i 1901. En engelskmann, Mr. Hombrad, fikk 12 lakser på en dag med en sammenlagt vekt på 179 kilo,  gjennomsnittsvekta ble ca. 15 kilo.

Vi må også nevne Lord Bainbridge som fisket på Grong Gård. 12. juni 1913 fisket han og 2 fiskevenner i 8 timer og kunne henge opp en fangst på 219 lbs (ca. 100 kilo) til fotografering etterpå.

Og vi må ta med familien Hustad og Johansen fra Namsos. Familien fisket i 14 dager på valdet Veium (15.06. – 29.06.1920). Totalt fikk de 601,2 kilo, men dagene, 24. og 25. juni ble vel aldri glemt. På disse to dagene fikk de hele 163,2 kilo.

Rekord!
Rekordlaksen i Namsen er fra 1924 og veide 31,5 kilo. Far og sønn Kjølstad fisket på Jørem og sto bak denne fantastiske laksen etter en hard kamp!

Men dette var nok ikke den største laksen som har gått opp i Namsen, eller kanskje kommer en tilsvarende neste år. Litt nord for Fossland, ble det 15. 11. 1934 funnet en død hannlaks innefrosset i isen. Den veide kun 29 kilo, men var hele 146 cm. lang.

Halen var en del avslitt, kanskje spist på av predatorer og hadde vært noe lengre. Ut fra normalen, hadde nok denne laksen vært mellom 43 og 45 kilo. Den var tredjegangs gyter og hadde full gytedrakt. Laksen ble levert til Vitenskapsmuseet i Trondheim, der den ble målt og tatt avstøpning av og regnes som en av verdens største Atlanterhavslakser noensinne!